top of page
Nina van der Voet

Haptonomie & balans - voelen, denken, doen

Haptonomie is overal

Het starten van een Haptonomie Blog vraagt bij uitstek om een balans van voelen, denken en doen.

Al voelend zet ik mijn gedachten om in schrift.

Als haptotherapeut bij Haptonomiepraktijk Nina van der Voet, als jullie vriendin - of wellicht nog als vreemde - neem ik jullie vanaf nu graag af en toe mee in de wereld van haptonomie. En dat is ook jullie wereld, want voelen doen we de hele dag door en haptonomie is dus overal om ons heen. In een tijd waar voelen langzaam achtergesteld raakt, een groot percentage jongeren ooit te maken krijgt met burn-out klachten en steeds meer mensen (zowel jong als oud) lijken te vereenzamen, is het des te belangrijker contact te maken met onszelf en elkaar. Om ons voelende vermogen te voeden, ons hart en lijf mee te nemen in onze daden - en elkaar daarbij te helpen.


Het waarborgen van de balans

Ook ik, als haptotherapeut in een drukke stad als Amsterdam, moet bewust aandacht besteden aan voelen. We stagneren veelal in denken en worden aan alle kanten afgeleid.

Er komen op een doorsnee dag hordes prikkels op ons af. Veel van die prikkels doen een beroep op onze al overwerkte geest. Reclameborden op straat, de hectiek van het stadse verkeer of - om maar iets te noemen - onze telefoon.

Sommige van die prikkels starten van binnenuit als sensatie in het lichaam. Pijn, honger, warmte of kou. Wat een kans zou kunnen zijn even bij ons lijf stil te staan, wordt over het algemeen zo snel mogelijk omgezet in een handeling of gedachte. We lijken bijna getraind om ons gevoel uit de weg te gaan - tenzij het ons plezier brengt. Alleen de fijne dingen willen we voelen. Verslavingen liggen alom op de loer.


Verslaafd aan denken

Behalve aan genot, zijn we als mens verslaafd geraakt aan ons denken. Erger nog: we identificeren ons compleet met onze gedachten en raken vervolgens steeds verder verwijderd van wie we in wezen zijn.

Twee factoren die daar vandaag de dag zeker niet bij helpen, zijn: 1) de veelheid aan keuzes (die of deze studie, swipe ik naar links of naar rechts?) en 2) de opkomst van de mobiele telefoon. Moest je voorheen naar buiten voor prikkels, tegenwoordig nemen we ze letterlijk mee naar bed. Slapen en niets doen zijn we verleerd.


Keuzevrijheid

Deze staat van overprikkeling maakt ons enorm reactief. Kun jij dat WhatsApp'je nog negeren? Ons lichaam verkeert in een bijna continue staat van alertheid. Succes komt je bovendien niet aanwaaien - handen uit de mouwen graag.

Genoeg aandacht voor doen, zou je zeggen. Maar wat zorgelijk is, is dat de keuzevrijheid ver te zoeken lijkt. Zoals we slaaf zijn van ons denken, lijken we ook slaaf van andermans ideeën. We doen iets omdat het zo hoort en vaak niet eens bewust. Minder werken is geen optie en dus werken we onszelf - en elkaar - al denkend massaal richting een burn-out en identiteitscrisis.


De weg naar ons lijf

Wat willen we eigenlijk zelf?

Om hier achter te komen zullen we moeten voelen. De taal van ons lichaam opnieuw leren verstaan. We zijn de weg naar ons lijf kwijt en de ironie wil dat we zelf degenen zijn die er hard van weg rennen. Ga je voelen, dan zul je merken dat het rennen averechts werkt en bovendien niet nodig is.


Hoe haptotherapie je kan helpen

Bovenstaande is geen pleidooi om alleen nog maar te voelen. Integendeel. Denken en doen spelen een wezenlijke rol in ons mens-zijn.

Belangrijk is echter dat we onze keuzevrijheid terugkrijgen. Als we ons hart en hoofd met elkaar kunnen verbinden, krijgen onze acties meer bezieling. Dan doe je wat voor jou goed voelt, in lijn met jouw waarden en eigen ideeën.

Haptotherapie helpt je bij die verbinding tussen voelen, denken en doen, zodat er balans ontstaat. Door aandacht te besteden aan voelen - via gesprekken, beweegvormen en aanraking - wijs ik jou als haptotherapeut de weg terug naar je lijf. Zodat je in contact komt met wat jou vanbinnen - en vanbuiten - beweegt. Zodat je weer vertrouwen krijgt in wat je voelt. Vertrouwen, bovendien, dat je kan en mag voelen wat er is. Dat voelen niet iets is om bang voor te zijn. En dat jij helemaal jezelf mag zijn.


255 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

In relatie

Veerkracht

Boos

Comments


bottom of page