HAPTOTHERAPIE
Je zoekt een haptotherapeut in Zutphen, maar wilt eerst weten wat haptotherapie nou eigenlijk inhoudt én wat het onderscheidt van andere therapievormen. Dat zit als volgt.
Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de haptonomie. Een haptotherapeut helpt je middels gesprek, aanraking en andere oefenvormen meer bewustzijn te krijgen van je eigen lijf en gevoelens (de verticale verbinding) en hoe je je verhoudt in contact met je omgeving (de horizontale verbinding).
We voelen, denken en doen als mensen de hele dag door. Hoe je (je) voelt kan invloed hebben op hoe of wat je doet; en je denken en handelen kunnen omgekeerd je gevoel beïnvloeden. Door meer zicht te krijgen op de verdeling van deze balans in jouw leven, ontstaat er een grotere keuzevrijheid in je voelen, denken en handelen.
Het verschil met een fysiotherapeut
Daar waar een fysiotherapeut zich op (klachten aan) het anatomische lichaam richt, ligt binnen haptotherapie de nadruk op voelen - het fysieke gevoelde lijf, maar ook de onderliggende gevoelens. Daarnaast besteedt een haptotherapeut aandacht aan het emotionele en mentale aspect van de klachten, door middel van gespreksvoering.
Het verschil met een psycholoog
Het belangrijkste verschil met een psycholoog is dat de haptotherapeut aanraking en andere oefenvormen inzet als therapeutisch hulpmiddel, haptotherapie is een lichaamsgerichte therapie.
Daarnaast legt de haptotherapeut bij gespreksvoering niet de nadruk op het cognitieve aspect, maar op het gevoelsleven en de beleving en interactie in het moment. Ik leg daarbij zelf altijd een lijntje naar het fysiek gevoelde lichaam, hier en nu, in de stoel en de ruimte.
VOOR WIE
Voelen – of niet voelen – komt in alle aspecten van het leven terug, haptotherapie is dus voor iedereen.
In mijn praktijk voor haptotherapie in Warnsveld / Zutphen kun je terecht voor...
-
Individuele haptotherapie bij ...
-
Zelfontplooiing / persoonlijke groei
-
Het leren herkennen en uiten van je gevoelens
-
Het leren omgaan met uitdagende gevoelens als angst en woede; paniek, dwang (OCD), agressie etc.
-
Niet lekker in je vel zitten; depressie; een gevoel van eenzaamheid, leegte of algehele onzekerheid
-
Stress of burn-out klachten
-
Het aangeven van je grenzen; fysiek én emotioneel
-
Problemen in de relatiesfeer; verlatings- en bindingsangst; moeite met contact maken
-
Problemen in de seksuele sfeer
-
Verwerken van trauma of verlies
-
Piekeren; overmatig denken
-
Slapeloosheid; moeite met ontspannen
-
Fysieke (onbegrepen) spanningsklachten
-
-
Haptonomische relatiebegeleiding / relatietherapie
-
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Mijn werkwijze —
Mijn werkstijl als haptotherapeut vloeit voort uit wie ik ben en is vrij organisch.
Ik zal in het aanbieden van haptonomische werkvormen altijd afstemmen op jouw unieke behoeften en proces. Geen enkele haptotherapie-sessie is daardoor hetzelfde, we creëren het in feite samen. Ik werk aan de hand van gespreksvoering, aanraking op de behandeltafel (soms in ondergoed, soms boven de kleding - ook dat stemmen we af) en beweeg-/oefenvormen in de ruimte. Ook maak ik gebruik van geleide meditaties.
Tijdens de eerste sessie maken we kennis en onderzoeken we je hulpvraag en thema's in gesprek. Klikt het? Dan plannen we een vervolgafspraak en kijken we per sessie wat nodig is en wat er wil ontstaan.